štvrtok 10. februára 2011

Óda na zemiaky

Žijeme na Slovensku. Slovensko je odjakživa poľnohospodárskou krajinou, ale v posledných rokoch až desaťročiach to tak nevyzerá. Dovážame všetko čo sa len dá, a domácich produktov je v obchodoch mizivé percento. A to čo tam je, je tak predražené, že bežný človek nemilionár dá prednosť lacnému dovážanému tovaru.
Bohužiaľ, kríza postihla aj zemiaky. Cena vyletela hore tak rýchlo, že pohyb sme ani nezaznamenali. Už len strašnú sumu na účtoch z obchodu. S poľutovaním musím konštatovať, že nie len cena sa pokazila. Kvalita zemiakov za posledný rok rapídne klesla. Zemiaky sú hnusné, skoro celé čierne, plesnivé a hnilé, rýchlo sa rozvárajú, sú sypké a bez chuti aj farby. Proste odporná hmota poživateľna, neotrávená, stráviteľná, ale hnusná. Za toto svinstvo v obchode zaplatíme už okolo eura za kilo. Nikomu nechutí, ale stojí to veľa.
Čo s tým teda budeme robiť? Na jar plánujem výsadbu zemiakov v našej záhrade, ale kým bude úroda, potrebujeme tiež niečo jesť. Vajco je kysučan, čiže na zemiakoch závislý jedinec, a zemiaky majú všestranné využite a sú tak nenahraditeľné.
Viete niekto o obchode, kde majú dobré zemiaky za prijateľnú cenu? Ak áno, tak prosím pomôžte, inak umrieme od hladu.


Aja

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára